tirsdag 20. september 2016

Tyske Pretzel (Bretzel)

Nå som det er oktoberfest vil vi igjen trekke frem denne oppskriften! Server øl i de største glassene du har og pynt med blått og hvitt, så blir det skikkelig Oktoberfest stemning til disse Pretzlene!

Pretzel er den perfekte snacken til øl, men du kan også dele de i to og smøre pålegg på, og dermed har du en fin lunsj eller et mellommåltid.

Tid: 
Ca 1 time pluss heving og steking.

Ingredienser: 
1 ts. tørrgjær
1,2 dl lunka vann
2 ts. sukker
10 dl. hvetemel
3 dl. vann
2 ts. sukker
2,5 ss. smør
Grov salt
1 pakke natron

Stekes ved 225 grader i 10-20 minutter





Bland tørrgjær, lunka vann og sukker i en bolle og la det stå i ca 5 minutter eller til gjæren har reagert.
Smelt smøret og bland det sammen med mel, salt og mesteparten av vannet. Det enkleste er å gjøre dette i en kjøkkenmaskin. Tilsett mer vann om røren er for tykk, den skal være sånn at du kan rulle deigen etterpå.

Sett deigen tildekt på et varmt sted i ca en halvtime, sånn at deigen blir hevet.

Del deigen i like store biter, ettersom hvor store du vil ha pretzlene. Det er enklere å lage store pretzler. Rull deretter hver bit ut sånn at den er tynnest i sidene og ttykkest på midten. Ikke glem at pretzlene heves når de stekes, så de må være tynne og luftige.




Kok så opp en kjele vann med natron. Når denne har kokt tar du den til siden. Så putter du en og en pretzel i vannet. De skal ikke ligge lenge, enten til de flyter eller til det har gått ca 45 sekunder.

Legg pretzelene på en stekeplate og strø salt og eventuelt ost over. Om du vil ha mer farge kan du også pensle de med egg. Stek så pretzlene til de er gylden brune.
Server med grov sennep til øl, eller med pålegg til lunsj.

2 kommentarer:

  1. Takk skal du ha. Pleier å spise disse på stopover i Frankfurt og Munchen :) Nå skal det bli pretzels, pølser og øl litt oftere :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Pretzel, Øl og pølse er en uslåelig kombinasjon!

      Håper det smaker!

      -Kristin

      Slett